Rideskole info
Rideskolen starter samme opp igjen etter jul i uke 2. Siste uke før sommerferien er uke 25, og det er rideskolefri i uke 8 vinterferien, og i uke 16 påskeferien.
Rideskolen går stort sett alle hverdager, fordelt etter hester, type timer og nivå på rytter. Øvede ryttere rir sammen to og to, mens nybegynnere og yngre barn rir i grupper på inntil fire elever. Ved påmelding underveis i skoleåret får du hoppe inn på en eksisterende gruppe som vi finner passede til deg, eller bli med på en ny gruppe eller par-time. Du kan komme med ønske om dag, men vi kan dessverre ikke tilpasse det til deg dersom noe ikke er ledig som passer. Ofte går ridningen rett etter skolen, og elevene tar skolebuss eller annen buss hit, og hentes av foreldre når man er ferdig. (Spør oss om du lurer på hvordan dette fungerer.) En evt to dager har kveldsundervisning, de dagene begynner timene kl 17.00
Siden rideskolen også inkluderer tid i stallen til stell av hest og stalloppgaver til hesten når man rir, så varer en rideskoletime lengre enn selve ridningen. Vi beregner 1,5 time for de som rir på gruppetime og må ha hjelp til stell og saling av hesten. Øvede elever ordner hest og stall-oppgavene sine selv og det er ulikt hvor lang tid de trenger i stallen. Øvede elever rir i par eller alene og har hvert sitt klokkeslett hvor de skal være klare med hesten til å ri, mens i stallen på sine stalloppgaver er man flere sammen. Det er både kjekt sosialt og veldig lærerikt å gjøre selv i stallen før og etter time. Oppmøtetid må da være i god tid før, og de må ha tid til å gjøre seg ferdig etterpå. En del av læringen er å kunne disponere tid selv, men vi vet at noen elever gjerne kan gå i stallen i timesvis, så en rettesnor er at eleven fint skal klare å være ferdig på 2-2,5 time.
De aller minste får hjelp til å stelle hesten og innimellom får de også små stall oppgaver som møkking og annen type stallarbeid som vi gjør ti det daglige.
Rideskolen inneholder undervisning i alle typer bruk av hest, inkludert relevant teori og håndtering av hest fra bakken. Undervisningen bygges på samtidig som eleven vokser, men det er viktig å huske på at elever utvikler seg ulikt, noen tar ting raskt og er tøffe, mens andre er mer forsiktige og trenger lengre tid. Alt dette er normalt! Ridning skal være gøy og ikke skremmende!
Øvede elever som får ansvar for egen hest, får egen informasjon rundt dette. Øvede elever får mye frihet, og kan planlegge mye selv, det er derfor viktig at foreldre engasjerer seg i hva elevene holder på med, samt helper til med å holde avtaler og elevens ansvar ovenfor hesten.
Det kan være mange elever som møter samtidig i stallen, men det betyr ikke at alle rir samtidig. Siden alle har ulike oppgaver i stallen og ulike nivå på ridningen så er selve undervisningen fordelt på ulike tider mellom de som er samme dag i stallen. Mange elever finner også mye glede i å hjelpe til, og så lenge man er pliktoppfyllende og følger stallens regler, har vi ingen problemer med at elevene våre er lengre tid i stallen.
Vi har garderobeskap som man kan låne til oppbevaring av utstyr. Leie av skap koster kr 200,- for året, og man plikter å holde skapet rent og levere det tilbake i samme stand etter bruk.
Nytt i år er at vi på kjøkkenet vil ha en matordning, hvor elevene kan smøre seg mat når man kommer fra skolen eller er lenge i stallen. Mat ordningen er et spleiselag der eleven betaler en sum pr mnd som går til en felles kasse som vi handler inn og fyller på matbeholdningen på kjøkkenet etter hvert som det blir tomt. Mat ordningen er basert på tillit, og at vi har elever som er flinke til å rydde opp etter seg og følge reglene for kjøkkenet.
Elevene trenger:
Komplett ridetøy og varme klær:
Ridehjelm
Sikkerhetsvest/ryggskinne
Ridestøvler/Ridesko
Ridebukse
Ridehansker er lurt når det er kaldt.
Elever med langt hår MÅ huske hårstrikk.
Ta alltid med ytterjakke!, -det er både kaldt i stallen og kanskje vi skal ri ute!
OBS!
Skotøy som brukes i stallen skal ikke brukes på skolen eller andre steder, hestemøkk kan nemlig spre smitte dersom en stall får syke hester. Dersom en hest får salmonella for eksempel, kan en hest kan spre salmonella gjennom at vi tråkker i møkka og tar den med oss når vi går. Dette gjelder også sykdommer som kun smitter mellom dyr, dersom du bruker samme sko og klær i flere staller.
STALLREGLER:
Som elev hos oss er du forpliktet til:
å følge stallens regler og rutiner til enhver tid.
å vise positiv holdning til dine medelever
å være god med hestene våre!
å sette hesten sitt behov først og så deg etterpå.
å prøve forstå hesten istede for å bli sint på den!
å erstatte ting som skulle bli ødelagt.
å holde orden i tingene dine, og å rydde etter deg.
å ikke ta våre eller andre sine ting uten å spørre om lov først.
å hjelpe til når du ser noen trenger din hjelp.
å støtte andre i ridningen sin! Et klapp på skuldren når noen faller av, ikke si at den hesten er farlig eller dum. Si at dette klarer du!
Å være gode venner!
FORELDREINFORMASJON:
Vi har en egen facebook gruppe for beskjeder hjem til foreldre. Der legger vi ut ut informasjon som gjelder ridningen underveis gjennom året, ekstra aktiviteter og man kan for eksempel selge brukte rideklær. Foreldregruppen på facebook MÅ ALLE legge seg til, og husk å sett på VARSLING. Det blir ikke sendt ut informasjon andre steder annen enn at elevene selv får beskjed. Det er veldig trist å være den som glemte å ta med kostymen eller matpakken, så gjør det til en vane å ta en titt innom foreldresiden selv om du ikke har fått varsel.
HVERDAGSGLIMT :-)
På vår instagram konto Stall Stene, finner du korte filmsnutter på historien, fra hverdagen i stallen. Her kan du se hva vi gjør på i korte filmsnutter som forsvinner iløpet av 24 timer. Dersom du ikke ønsker film/foto som inneholder ditt barn eller deg, er det viktig å gi oss beskjed ! :) Ellers så knipses det bilder i ny og ne av May Siri som sendes hjem til elevene.
BRANN, ULYKKE OG FORSIKRING
Ved oppstart hvert år, går vi alltid igjennom rutiner for evakuering ved brann med elevene. Vi har en feller samlingsplass utenfor stallen som alle skal møte på ved en alarm. Stallen har et brannalarm system som er knyttet sammen med alle andre bygninger på gården, og det har hendt at alarmen har gått, og da er det viktig at alle elvene vet hva de skal gjøre.
Å ri, og omgås store tunge dyr med egne instinkt og følelser er ikke alltid problemfritt, og ulykker kan oppstå. Derfor er det viktig at alle elever har personforsikring som dekker ridning. Dette dekkes ikke av Stall Stene. All ridning er på eget ansvar, og alle har et felles ansvar for å hjelpe hverandre når en ulykke skulle inntreffe, og å hjelpe hverandre til å passe på at alle rir med hjelm, vest og riktig skotøy. Som regel går en ulykke helt fint, men vi ønsker at erfarne elever som rir selv utenom ridetime, har lastet ned 113-app på sin mobil, og vet hvordan man bruker denne når man skal tilkalle hjelp. På denne måten sikrer vi at man slipper å huske adressen eller vite hvor man er når man rir på tur på plasser man ikke er kjent.
Til øvede ryttere som får “egen hest” :
Hestene våre trenger en fast rytter som kan stelle, trimme og gi hesten den ekstra oppmerksomheten den fortjener gjennom året, også når det ikke er ridetimer! Vi trenger derfor at du som har ansvar for hesten er pliktoppfyllende og det er viktig at du ikke er redd for å be om hjelp om noe er vanskelig. Med egen hest får du de samme fordeler og plikter som de som eier sin egen hest de dagene du er her. Vi går igjennom dette med deg, og deretter stoler både vi og hesten på deg, og vet at du gjør alt for at hesten skal ha det fint! Du bestemmer ridningen din selv, gjør stallarbeidet selv og vedlikeholder utstyret regelmessig. Du planlegger selv hva du vil gjøre og når, og du kan også få lov å delta på andre aktiviteter med hesten din etter avtale med oss! Dette er en kjempefin måte å prøve hva det vil si å ha egen hest, og man lærer veldig raskt av å ri selvstendig!
Ved oppstart skriver vi en elev-avtale og så får du hjelp og veiledning hele veien, en trygg måte å for første gang ha egen hest!
BETALING
All påmelding hos oss er bindende. (Dette gjelder alle våre kurs!)
Fast rideskole betales månedlig med forfall 15.hver mnd. Man kan betale i bank eller på vipps.
Kortere kurs betales i sin helhet før oppstart.
OBS! Elever som har utestående beløp, kan få ikke fortsette på ny måned før man er ajour. Det kan også stilles krav om full betaling for halvåret før oppstart.
Privattimer betales på vipps ved ridning.
Husk å alltid merke alle betalinger med navn på elev og faktura nummer. Også om du betaler med vipps.